Blog

Belsőépítészetben használt anyagok 1. – FA

Kezdetben a fabútort valóban fából készítették. Az alkatrészeket csapolással illesztették egymáshoz, illetve természetes anyagból készült enyvvel ragasztották össze. Számos gonddal kellett megküzdeniük, ezek között talán a legjelentősebb a vetemedés. A fa ugyanis még a kivágás után is „együtt él” a környezetével, vagyis száraz, meleg helyiségben veszít a benne lévő nedvességből, viszont párás, nedves környezetben vizet vesz föl, ezért a mérete folytonosan változik, ami ráadásul eltérő mértékű szálirányban és erre merőlegesen. Sőt, a méretváltozás egyetlen deszkán belül is a fa tömörségének a változékonysága miatt különböző lehet. A vetemedés csökkentésére a fát a várható környezet nedvességtartalmára szárítják, illetve a nagyfelületű lapok készítéséhez lécekre fűrészelik. Majd a vetemedési hajlamot figyelembe véve úgy ragasztják össze, hogy a várható mozgások kiegyenlítődjenek. Aminek persze komoly ára van: a falapok utánozhatatlan szépségű rajzolata csíkokra esik szét. Bár e hátrányt igyekeznek csökkenteni például dekoratív lécek, betétek beépítésével, a nagy felületen megszakítás nélkül pompázó gyönyörű farajzolat élvezetére csak a furnérok kifejlesztésével nyílt lehetőség.

FÁBÓL KÉSZÜLT LAKBERENDEZÉSI ALAPANYAGOK:

 • FURNÉR: vékony falemez (0,2-5 mm). A kevésbé értékes bútorlapot jobb minőségű valódi fával burkolják be. (A gyengébb minőségű „vak” furnért csak alapozásra használják, a színfurnérral pedig „felöltöztetik” a bútort.)
   Diófafurnér   
 • LÉCBETÉTES BÚTORLAP: A fa eredeti jellegét talán a legjobban a lécbetétes bútorlap őrzi meg. Ennek lényege, hogy a fát lécekre fűrészelik, majd összeragasztják.
 • RÉTEGELT LEMEZ: páratlan számú lemezből készül, melyek merőleges száliránnyal vannak egymásra helyezve.
 • NATÚR FAFORGÁCSLAP: elsősorban fenyő és lágy lombos faanyag forgácsából, fahulladékból kötőanyag és hő alkalmazásával előállított, síkpréselt lemez. Alapanyaga a laminált és furnérozott faforgács lapnak.
 • LAMINÁLT FAFORGÁCSLAP VAGY BÚTORLAP: a natúr faforgácslap felszínét papír és/vagy műanyagbevonattal laminálják. Népszerű anyag a bútorgyártásban a jó ár – érték arány miatt.
 • FAROSTLEMEZ: gyenge minőségű alapanyagból készül: fa-feldolgozóipari hulladék, zöldapríték rostosításával nyert rostkötegek kötőanyaggal történő ragasztásával, majd préselésével hozzák létre. A felülete: egyik oldala sima, másik oldalon szita lenyomatos. Előnye, hogy viszonylag olcsó, továbbá az, hogy hajlítható, a felülete jól kezelhető, furnérozható, festhető, ragasztható. Hátránya, hogy csak kis mechanikai igénybevételt bír el.
 • MDF: (Medium Density Fiberboard) azaz közepes tömörségű farostlemez alapanyaga erdei fenyő, nyár, tölgy, bükk ill. fafeldolgozói hulladék egyaránt lehet. Az MDF-lap minden szempontból értékesebb, mint a faforgácslap, hiszen szilárdsági mutatói jóval kedvezőbbek, felülete kiváló, szerkezete homogén, élei marással jól megmunkálhatóak. Az MDF lakkozható, festhető, fólia, furnér jól ragasztható rá. Szekrény-előlapok, fiókelemek, polcok, irodabútorok, asztallapok kialakítására alkalmas.
 • HDF: (High Density Fiberboard) azaz nagy tömörségű farostlemez elvben hasonló módon készül, mint az MDF (a nagyobb tömörséget más préselési technikával érik el). A nagyobb sűrűség révén elsősorban a nagyobb fizikai megterhelések elviselésére teszi alkalmassá.
 • OSB: (Oriented Strand Boardirányított forgácselrendezésű, speciális ragasztással készült három rétegű faforgácslap. A fölhasznált elemi forgács alakja közelít a téglalaphoz, hossza általában 75 mm. A két külső rétegben a forgácsot hosszirányban orientálva, a középső rétegben ezekre merőlegesen helyezik el. Az OSB rendkívül homogén felépítésű, az alsó és a felső oldala között minőségi különbség nincs.
 • MUNKALAP: Speciális felületkezelésű préselt bútorlap, melynek felülete lehet a hagyományos anyagutánzatú -márvány és ásványminták, kőutánzatúak, stb.- vagy fahatású, de rajzszín vagy fémhatású is kapható. A régi, hagyományos 28 mm-es vastagság mellett ma már kapható 38 mm-es is. Felületüket a színoldalon igen ellenálló laminátum fedi, ami az idomra préselt élt is takarja.
 • TÖMÖRFA: lehet pácolni és lakkozni, mint a furnért, vagy meghagyható a fának a saját színe, esetleg színtelen matt vagy fényes lakkal.
 • RECOFLEX: minden irányban hajlítható bútorlap.

Forrás: http://www.alon.hu; www.berleburger.com