Blog

A háztartási helyiség

A háztartási helyiség ellenzőinek legfőbb érve, hogy minek elpazarolni négyzetmétereket a lakás alapterületéből amikor a mosógép és a kazán elfér a fürdőszobában, a ruhaszárító(k) a hálószobában, vasalni pedig lehet a nappaliban a tévé előtt. Ez a fajta lakberendezés rendetlenséget eredményez a fürdőszobában, a hálószobában, a nappaliban és a lakás többi helyiségében is. Azonban ha van háztartási helyiségünk, a házimunka nem forgatja fel az egész lakást. Amennyiben a lakás mérete, elrendezése engedi, hasznos a külön háztartási helyiség kialakítása.

Éppen a szűkös négyzetméterek miatt a háztartási helyiség általában egy eldugott sötét zugba vagy a pincébe kerül. Valóban érdemes a lakás vagy ház kevésbé frekventált helyén kialakítani, de még a tervezési fázisban gondolkodjunk el azon, hogy pontosan mire is szeretnénk használni.

A lakásokban végzett háztartási munkák: mosás, szárítás, takarítás, vasalás.

Mosásra az automata mosógép szolgál; szárításra a ruhaszárító állványokat vagy a szárítógépet használjuk; a takarítóeszközök és takarítószerek (pl. porszívó, felmosóvödör, partvis, stb.) és a vasalódeszka tárolása is helyigényes.

A háztartási helyiség kialakításához szükséges szempontok:

  • a háztartási gépekhez (mosógép, szárítógép, vasaló, akkus porszívó, stb.) megfelelő számú dugalj szükséges;
  • víz és csatorna kiállás a mosógéphez;
  • kézmosó/vízvételi hely, hogy az áztatás, kézmosás ne jelentsen gondot, valamint a szárítógép tartályában összegyűlt vizet ki lehessen önteni;
  • ruhaszárító állvány felállításához legyen elég hely;
  • a megfelelő szellőzés és világítás is fontos szempont, tehát legyen ablaka;
  • a tároláshoz rengeteg polcra és szekrényre van szükség;
  • és végül: nagyon fontos, hogy jól érezzük magunkat a háztartási helyiségben, ezért érdemes olyan színeket használni a bútoroknál és falaknál, amelyeket szeretünk.

Ha a lakásnak egyedi fűtési rendszere van, a fűtőberendezést (kazánt) és egyéb gépészeti berendezést is érdemes a háztartási helyiségben elhelyezni. A kazán beépítésekor figyelni kell a kémény helyére (a tetőgerinc közelébe kerüljön) és szerkesztési szabályaira. Amennyiben nagyobb gépészeti igénye van a háznak, úgy külön gépészeti helyiséget kell tervezni.

A szárítógép alkalmazásának előnyeiről a következő bejegyzésemben írok.