Blog

A szárítógép előnyei

A ruhaszárítás elsődleges feladata, hogy a kimosott ruhaneműk nedvessége elpárologjon, ám e mellett fontos lenne a mosáskor az anyag elemi szálai közé került mikroszkopikus részecskék eltávolítása is (allergiát okozhat), amelyeket a hagyományos szárítással nem lehet megvalósítani. Erre csak a szárítógépek képesek, ezért a gépben szárított ruhák légáteresztése, tapintása kellemesebb, és még akár a fárasztó vasalásukra sincs szükség.

Ha hűvösebb időszakokban a lakásban teregetünk és még ablakot sem nyitunk, a magas párának köszönhetően penészedni kezd a ház.

A ruhaszárító állványok helyigénye és látványa sem utolsó szempont.

Read More

A háztartási helyiség

A háztartási helyiség ellenzőinek legfőbb érve, hogy minek elpazarolni négyzetmétereket a lakás alapterületéből amikor a mosógép és a kazán elfér a fürdőszobában, a ruhaszárító(k) a hálószobában, vasalni pedig lehet a nappaliban a tévé előtt. Ez a fajta lakberendezés rendetlenséget eredményez a fürdőszobában, a hálószobában, a nappaliban és a lakás többi helyiségében is. Azonban ha van háztartási helyiségünk, a házimunka nem forgatja fel az egész lakást. Amennyiben a lakás mérete, elrendezése engedi, hasznos a külön háztartási helyiség kialakítása.

Éppen a szűkös négyzetméterek miatt a háztartási helyiség általában egy eldugott sötét zugba vagy a pincébe kerül. Valóban érdemes a lakás vagy ház kevésbé frekventált helyén kialakítani, de még a tervezési fázisban gondolkodjunk el azon, hogy pontosan mire is szeretnénk használni.

Read More

Belsőépítészetben használt anyagok 1. – FA

Kezdetben a fabútort valóban fából készítették. Az alkatrészeket csapolással illesztették egymáshoz, illetve természetes anyagból készült enyvvel ragasztották össze. Számos gonddal kellett megküzdeniük, ezek között talán a legjelentősebb a vetemedés. A fa ugyanis még a kivágás után is „együtt él” a környezetével, vagyis száraz, meleg helyiségben veszít a benne lévő nedvességből, viszont párás, nedves környezetben vizet vesz föl, ezért a mérete folytonosan változik, ami ráadásul eltérő mértékű szálirányban és erre merőlegesen. Sőt, a méretváltozás egyetlen deszkán belül is a fa tömörségének a változékonysága miatt különböző lehet. A vetemedés csökkentésére a fát a várható környezet nedvességtartalmára szárítják, illetve a nagyfelületű lapok készítéséhez lécekre fűrészelik. Majd a vetemedési hajlamot figyelembe véve úgy ragasztják össze, hogy a várható mozgások kiegyenlítődjenek. Aminek persze komoly ára van: a falapok utánozhatatlan szépségű rajzolata csíkokra esik szét. Bár e hátrányt igyekeznek csökkenteni például dekoratív lécek, betétek beépítésével, a nagy felületen megszakítás nélkül pompázó gyönyörű farajzolat élvezetére csak a furnérok kifejlesztésével nyílt lehetőség.

Read More