Adventi koszorú készítése házilag

Advent

Az advent szó jelentése „eljövetel”. Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét és karácsonyig tart. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.


Adventi koszorú

Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe a katolikus hagyomány szerint a bűnbánat színét jelképező lila (3db), kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín, mert ez az öröm vasárnapja. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet.


Adventi koszorú készítése házilag

Az adventi koszorú fontos kelléke a karácsony előtti készülődésnek. A készítéséhez szükséges alapanyagok beszerzését már november közepén elkezdhetjük, hiszen a szenteste előtti negyedik vasárnapon már gyújtjuk is az első gyertyát, ami idén november végére esik. Adventi koszorút mi magunk is készíthetünk, gyermekekkel együtt(!).

Most egy lehetséges verziót mutatok be:

  • Manapság az a divat, hogy két, esetleg három szín határozza meg a karácsonyi dekorációt. Használjuk ezeket az Adventi koszorú készítésekor is, így kellemes összhang alakul ki az egész lakásban.
  • A koszorúalap szalmából készült. (Ezen kívül létezik még fenyő, toboz, moha, hungarocell, vessző is.)
  • Színes szalaggal körbetekerjük a koszorút. A koszorú teljes körbetekeréséhez széles szalagot érdemes választani (ebből kb. 3-4 méter szükséges); haknidróttal rögzítjük a végeit.
  • A 4 darab gyertyát gyertyatüskékkel rögzítjük. Ha nehéz beleszúrni a gyertyába, vagy esetleg vékony gyertyát használunk, amely könnyen eltörhet, akkor láng fölött megmelegíthetjük a tüskét, és úgy könnyedén belecsúszik a gyertyába.
  • Dekoráció: örökzöld ágak (lehet fenyő, tuja, borostyán vagy a piros bogyós magyal); kerámiafigura, gömbök, szalagok, masnik, színes száraz növények, gyöngyök, (színes) száraz tészta, toboz, dió; és bármi, amit otthon találunk vagy boltban be tudunk szerezni.
  • Az ágak és dekorációk rögzítéséhez drótot, haknidrótot és ragasztópisztolyt használunk. Ezeket és a dekorációhoz szükséges kellékeket virágüzletben, papír-írószer üzletben vagy virágkötészeti és dekorációs kereskedésben lehet megvásárolni.

Mindenkinek kellemes készülődést kívánok!

hk-003-kicsi 

hk-001-kicsi

hj-050-kicsi 

hj-053-kicsi

hj-055-kicsi